Les retransmissions dels plens per Internet.

dimarts, 27 de desembre del 2011

L' explicació en el recent butlletí municipal de la retransmissió dels plens municipals per Internet, una explicació força allunyada de la visió que en tinc jo, em dona peu a penjar aquest post.


Fins ara s' han fet quattre gravacions dels plens, la primera no es va retransmetre per Internet, però va estar penjada a la web en menys de vint-i-quatre hores, i amb una qualitat de imatge i so excel•lents. Aquesta primera gravació no figura en la pàgina de la web municipal destinada a aquesta funció, però si algú la vol seguir pot fer-ho en el següent enllaç del ple de 5 de setembre de 2010.

Les altres tres gravacions que si es van retransmetre per Internet, d' una qualitat força inferior, no han pogut ser seguides d' una manera mínimament acceptable, degut als continuats talls tant de so com de imatge, i les gravacions penjades a la pagina web municipal no contenen els plens sencers, en algun cas fins i tot menys de la meitat del ple. No es doncs d' estranyar que la permanència mitjana a les pàgines sigui de poc més de quatre minuts.

En el butlletí ens donen dades de "Google Analítics" amb detalls poc importants si tenim en compte el que explico en el punt anterior. Obliden en canvi un detall importat com es el cost d' aquesta experiència. No tinc cap dubte que l' alcalde, que em consta que visita aquest bloc i que en alguna ocasió fins i tot hi ha participat, no tindrà inconvenient en algun moment d' explicar-ho.

Penso que pagar ni que sigui poc per una cosa que no et dona el que persegueixes, en aquest cas la màxima transparència en els plens dotant-nos d' arxiu consultable en tot moment de tot el que hi passa, sempre es car. Una altre cosa seria si el fi perseguit fos la projecció del ajuntament com un ajuntament tecnològicament punter, aleshores si que es podria intentar justificar el cost, però si es aquesta segona opció la que persegueix l' equip de govern, tal com s' esta fent correm el risc de caure en el ridícul.

Per acabar-ho d' arreglar del butlletí municipal s' en dedueix que ara només "repetiran l' experiència en alguns plens", els que es consideri que son els més interessants, obviant que sovint la part més interessant surt en el apartat de precs i preguntes tant de l' oposició com del públic, i es evident que desconeixen que sortirà en aquest apartat per decidir quin ple es interessant i quin no.

Si garantir el correcte funcionament d' aquest servei no ens ho podem permetre econòmicament parlant, i hem de buscar "succedanis" invertint temps i diners per aconseguir uns resultats tant minsos com els que estem aconseguint, o el que es vol es mantenir el servei només per quedar bé, jo penso que ens equivoquem i que val més reconèixer el fracàs i plegar.

Si no es vol plegar, el que es podria fer es pagar uns euros a algun aficionat/aficionats a temes de vídeo del poble, que ho gravi amb una càmera fixa i ho pengi a Internet en un parell de dies, al menys així disposarem del arxiu complert de vídeos, algú del poble es guanyarà uns diners que falta fa, i potser fins i tot aconseguim que qui faci la gravació s' interessi pels afers municipals.

3 comentaris:

Santi ha dit...

D'aquest escrit et trec un conclusió molt clara.
Tens tota la raó, ens estem gasten diners amb coses que no funcionen i que saben que no funcionaran de la manera que ho fan, "encara que siguin poques quantitats de diners", però de mica en mica s'ompla la pica.
Jo estic d'acord amb una cosa amb el Sr. Alcade, i posa molta voluntat amb tot, però jo diria que poca serietat i disciplina.

A veure si aprofiten escrits com aquest, per anar reflexionant i posant les coses el seu lloc.

Bones Festes.

Marc Verdaguer ha dit...

Les gravacions dels plens són, des del meu punt de vista, l'acta més fidel a la realitat que es pot tenir d'una sessió plenària d'un ajuntament. Estic convençut que en un futur tots els ajuntaments utilitzaran com a acta dels plens les gravacions dels mateixos. A més a més la possibilitat de poder retransmetre-les on line assegura transparència. Trobo molt positiu que qualsevol veí/veïna pugui seguir des del sofà de casa seva el debat en la gestió d'afers que l'afecten directament.

El què s'ha fet fins ara han estat proves pilot. No podem estar parlant de malgastar diners perquè ara tenim una idea de costos, qualitat, imatge, so, etc. que abans no teníem. Ara entre tots els grups caldrà decidir què voldrem seguir fent.


A mi m'hauria agradat molt seguir mantenint-ho, lògicament millorant la qualitat, i que no hi hagin tants talls d'imatge i so. Malauradament, per motius econòmics, moltes de les coses que voldríem o ens agradaria fer no les podrem fer.

El fet de retransmetre alguns plens i no tots també va lligat amb la idea de que alguns plens
comporten més debat i explicació de les idees de cada grup, mentre que d'altres són més de gestió. A tall d'exemple, un dels plens més importants i interessants de retransmetre és el dels pressupostos, que pròximament viurem aquí a l'Ajuntament de Calldetenes.

Joan Pi Puig ha dit...

Bona tarda Marc,

Primer que res agrair-te que participis novament en aquest bloc. Sóc conscient del esforç que això representa, i més des de la teva responsabilitat d' alcalde.

El debat que plantejava no es sobre la bondat o no de gravar els plens i/o fer la retransmissió per Internet. Saps perfectament que en això coincidim des de fa molt temps, i segur que recordaràs que ja vaig reivindicar-ho el maig del 2009 a l' anterior govern, tal com post veure en aquest enllaç http://unxicdetot-jpp.blogspot.com/2009/05/els-serveis-dels-ajuntaments-i-la.html .

També eres conscient de que fer la retransmissió en directe per internet utilitzant la telefonia mòbil era provable que no funciones per la falta d' estabilitat en el ample de banda, segur que recordaràs que jo mateix vaig avisar més d' un cop abans de començar la primera retransmissió. De totes maneres trobo lògic que t' en volguessis assegurar amb els teus asesors i per tant tampoc t' ho critico. En tot cas la critica ha de ser per els qui et van assessorar, i t' han fet incorre en la despesa no d' una sinó de tres retransmissions fallides. Celebro haver contribuït amb meu escrit, a que al menys hàgiu decidit incorporar a la web municipal la primera gravació, la que no es va retransmetre per Internet i que es la única correcta.

No estic gens d' acord en que les proves ens hagin permès coneixa el cost. Sincerament crec que abans d' engegar aquest projecte, com en tots els projectes, es podia tenir una estimació molt aproximada del que ens costaria, en aquest cas exacte diria jo, i en tot cas fer les proves un cop conegut aquest cost, condicionant el pagament al resultat i no el revés. Fer-ho així ha representat un esforç i sobretot una despesa innecessaris, i s' ha malmès un projecte francament interessant. Crec sincerament que les ganes de donar una imatge de modernitat i quedar bé, han pogut més que fer una valoració adequada del projecte, que crec que es el que pertoca tant en moments de crisi com de bonança.

Crec que si el que es vol oferir es transparència i comoditat com dius, el més important es disposar de totes les gravacions a la web amb una qualitat acceptable encara que sigui 48 hores desprès. Es més important això que fer de tant en tant una retransmissió més o menys arriscada, i no fer-ho així crec que es voler vendre imatge i titulars als diaris. La comoditat que defenses de "veure el ple des del sofà", queda superada per "veure el ple sencer des del sofà el dia i l' hora que vulguis els cops que vulguis i amb qui vulguis".

Espero que t' ho agafis com una critica constructiva i no com un atac al teu govern, ja veus que aviat farà tres anys, ja ho reivindicava al govern anterior sense gaire èxit per cert, es clar que ells mai varen fer bandera de la transparència i vosaltres si.

Moltes gràcies de nou per llegir-me i participar.